Categorieën
Nieuws

Tentoonstelling: eten in oorlogstijd

Hoe is het om te eten in oorlogstijd? En welke voedingstips uit de tijd van oorlog en voedselschaarste zijn ook nu nog bruikbaar? Je ervaart het tijdens de tentoonstelling ‘Eten in oorlogstijd’, van 15 oktober t/m 28 mei 2017 in het Verzetsmuseum in Amsterdam.

Met onderstaande voucher bezoek je de tentoonstelling met 25% korting. Klik op de voucher, print hem uit en laat deze bij binnenkomst zien. 

In de Tweede Wereldoorlog heerste voedselschaarste, vooral aan het einde van de oorlog. Vijf topkoks hebben samen met de conservator van het Verzetsmuseum Amsterdam gerechten gemaakt met de destijds beschikbare producten.
topkoks Pierre Wind, Bobby Rust, Angélique Schmeinck, Edwin Florès  en Julius Jaspers

Voedingstips in de oorlog

In de tentoonstelling is daarnaast aandacht voor de oprichting van het ‘Voorlichtingsbureau van de Voedingsraad’ in 1941. Dit is de voorloper van het huidige Voedingscentrum. De Voedingsraad adviseerde huisvrouwen om vlees te vervangen voor bonen- of mosselgehakt. En om groenten kort te koken of rauw te eten om brandstof te besparen.

De raad legde ook uit hoe je voedsel zelf kunt verbouwen en verzamelen. Aan het eind van de oorlog verspreidde de Voedingsraad zelfs recepten voor bloembollen en suikerbieten. Het eten van bloembollen wordt tegenwoordig echter ten strengste afgeraden. Veel oude folders met recepten en tips zijn voor deze tentoonstelling uit de archieven van het Voedingscentrum gehaald.

Test je kennis

Tijdens de tentoonstelling kun je bovendien een quiz spelen met vragen over eten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast komen in de quiz vragen terug over actuele kwesties op het gebied van duurzaamheid en gezondheid.

affiches Tweede Wereldoorlog

75 jaar voedingsvoorlichting

Deze tentoonstelling sluit mooi aan bij 75-jarig bestaan van voedingsvoorlichting in Nederland, wat het Voedingscentrum eerder dit jaar vierde. Hoewel de omstandigheden en het voedselaanbod in 1941 compleet anders zijn dan nu, zijn sommige voedingstips van toen nog steeds actueel. Zo raden we ook nu een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon aan.

Bron: Voedingscentrum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.