Categorieën
Info

Blij met de afwijzing van gezondheidsclaim op energiedrankjes

Producenten van energiedrankjes met cafeïne zouden niet mogen claimen dat de consumptie de alertheid of het concentratievermogen versterkt. Afgelopen week kwam het Europees Parlement met deze uitspraak. Het Voedingscentrum is hier blij mee. Energiedranken zijn geen gezonde keuze.
Het Europees Parlement verschilt van mening met de Europese Commissie, die dergelijke gezondheidsclaims wel wil toestaan. Maar de wens van het Europees Parlement om de marketingregels aan te scherpen, is nog geen definitief verbod op gezondheidsclaims op energiedrankjes. De definitieve uitspraak hierover volgt nog.

Energiedranken: geen gezonde keuze

Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum: “Wij zijn blij met deze uitspraak. Energiedrankjes zijn niet gezond, ze bevatten veel suiker. Dat vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Er zit ook cafeïne in: dat is voor volwassenen niet zo’n probleem maar als jongeren, en vooral kinderen, ze veel drinken kan het leiden tot klachten zoals rusteloosheid, angstgevoelens en slecht slapen.”

Energiedranken bevatten 2 tot 4 suikerklontjes per 100 milliliter. Per blikje van 250 milliliter is dat 5 tot 10 suikerklontjes. Dat is vergelijkbaar met frisdrank en soms zelfs meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.