Categorieën
Info

Verzadigde en onverzadigde vetten

Iedereen heeft er wel eens van gehoord verzadigde- en onverzadigde vetten. Of laten we het anders formuleren de ‘goede’ en de ‘slechte’ vetten. Ja, komen deze termen u al bekend voor? Zo ja, dan bent u al goed geïnformeerd. Zo nee, lees dan snel verder!

Laten we beginnen bij de basis. Wat zijn vetten nou precies? Vetten zijn onmisbare bestanddelen van een goede voeding en vormen samen met eiwitten en koolhydraten de belangrijkste voedingsstoffen. Vetten zijn samen met koolhydraten de belangrijkste energiedragers. Vetten leveren echter meer dan tweemaal zoveel energie dan koolhydraten. Zo brengt 1 gram koolhydraat 4kcal en 1 gram vet 9 kcal. Voor het grootste gedeelte, meer dan de helft, zijn vetten onder de huis opgeslagen. Ze vormen een belangrijkste energiereserve en een isolatielaag (die temperatuurschommelingen) tegengaat. Vetten is de verzamelnaam voor een groep stoffen die zich onderscheidt van andere stoffen, omdat ze niet in water oplossen.

Dan komen we aan bij het onderwerp van dit artikel. Wat zijn verzadigde vetten? In de supermarkt heeft u vast wel eens op een pakje roomboter gekeken. Daar wordt er een onderscheid gemaakt tussen verzadigde- en onverzadigde vetten. Verzadigd vet zit ook veel in dierlijke producten, zoals vet vlees, volle melkproducten en volvette kaas. Andere producten met een hoog verzadigd vetgehalte zijn koek, gebak, snacks en zoutjes. Een hoge inname van verzadigd vet kan ervoor zorgen dat het cholesterolgehalte in het bloed stijgt. Een hoog cholesterolgehalte kan als gevolg hebben dat er vet op de wanden van de bloedvasten wordt afgezet en dat zo de bloedvaten dicht kunnen slibben. Door het dichtslibben van de bloedvaten heb je een hogere kans op hart- en vaatziekten. Verzadigde vetten worden daardoor ook wel eens de ‘slechte’ vetten genoemd.

Producten die zacht of vloeibaar worden bij kamertemperatuur bevat veel onverzadigd vet. Denk hierbij vooral aan vloeibare bak- en braadproducten en margarine in een kuipje. Andere producten zijn vis en noten. Onverzadigd vet past in een gezoende voeding. Deze verlagen het LDL-cholesterol in het bloed. Het LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.

Wat zijn nou de adviezen met betrekking tot verzadigde- en onverzadigde vetten?
– Zorg dat de hoeveelheid verzadigd vet in de voeding zo laag mogelijk is
– Eet in plaats van verzadigd vet vooral voedingsmiddelen die veel onverzadigd vet bevatten

In alle producten met vet zitten zowel verzadigde als onverzadigde vetten. Het gaat vooral om de hoeveelheid. Als u de vetten niet kunt onderscheiden, onthoudt dan het volgende ezelsbruggetje: ‘Verzadigd vet is Verkeerd, Onverzadigd vet is Oké’.

 

Bron onverzadigde vetten

Bron verzadigde vetten

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.