Categorieën
Nieuws

Factsheets over reuk- en smaakveranderingen bij chemotherapie

 
Reuk- en smaakveranderingen zijn een veel voorkomend probleem bij mensen met kanker die chemotherapie krijgen. Toch zijn er voor zorgverleners geen specifieke richtlijnen hierover beschikbaar. Zorgverleners geven aan dat ze deze problemen minder snel bespreekbaar maken, omdat ze het gevoel hebben patiënten geen hulp te kunnen bieden. Dit blijkt uit onderzoek van de Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research in opdracht van “Stichting HungerNdThirst”. Naar aanleiding van het onderzoek zijn 4 factsheets opgesteld: voor artsen, verpleegkundigen, diëtisten en de patiënt zelf.

Tips voor diëtisten
De factsheets bevatten informatie over reuk- en smaakveranderingen en praktische tips en adviezen. In de factsheet voor diëtisten staat bijvoorbeeld het advies om samen met de patiënt voedingsmiddelen uit te proberen die verschillen in smaak, structuur en intensiteit om zo te ontdekken wat het beste smaakt. Door beschadigingen in de mond of veranderingen in speekselproductie kunnen klachten verergeren en zijn bepaalde voedingsmiddelen niet prettig om te eten.

Tijdelijke veranderingen
Bij chemotherapie krijgt 45-84 procent van de patiënten te maken met smaakveranderingen, zo blijkt uit het onderzoek. Reukveranderingen treden op bij 5-60 procent. De veranderingen ontstaan doordat chemotherapie snel delende cellen aanvalt. Ook de receptoren voor reuk en smaak in de mond en de neus behoren tot de snel delende cellen. Of er veranderingen optreden in reuk en smaak is afhankelijk van het type en de locatie van de kanker, de soort chemotherapie en de patiënt zelf. Er kan sprake zijn van een versterkte of verminderde gevoeligheid voor geur en smaak. Omdat het om sneldelende cellen gaat, zijn de veranderingen gelukkig ook vaak tijdelijk. Bijna altijd herstelt de smaak en reuk binnen een aantal weken tot maanden na het stoppen van de behandeling.

Bron: Nieuws voor diëtisten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.