Categorieën
Nieuws

Onderzoek naar effect eiwitverrijkte voeding voor operatie

Onderzoek naar effect eiwitverrijkte voeding voor operatie


Onderzoek naar effect eiwitverrijkte voeding voor operatie

Hoe doorstaan oudere hartpatiënten hun hartklepoperatie als ze in de voorafgaande weken thuis al eiwitverrijkte producten eten? Het St. Antonius Ziekenhuis doet hier komende jaren onderzoek naar. Gedurende 2 weken voor de operatie krijgen oudere hartpatiënten eiwitverrijkte voeding thuis bezorgd. Het gaat om brood, fruitsap, soep, zuivel en koekjes. Onderzocht wordt of dagelijks gebruik van deze producten de overlevingskans vergroot, het herstel na de ingreep versnelt en de kwaliteit van leven naderhand verbetert.

Ondervoeding

Het St. Antonius Ziekenhuis wil jaarlijks aan circa 200 patiënten met hartklepproblemen vragen om aan het onderzoek mee te doen. Een hartklep vervangen kan tot op hoge leeftijd, maar de uitkomsten zijn bij oudere patiënten vaak minder goed dan bij jongere patiënten. Ouderen liggen vaak langer in het ziekenhuis, hebben eerder last van complicaties en komen vaker terug voor een heropname. Ondervoeding heeft daarbij een negatieve impact op de behandelresultaten, zo blijkt uit diverse studies.

Hoge eiwitbehoefte

Oudere mensen hebben meer eiwitten nodig om in een goede, gezonde voedingstoestand te blijven. Dat geldt des te meer wanneer ze moeten aansterken na een operatie. In het algemeen vermindert de eetlust ook nog bij veel senioren, waardoor meer eten vaak geen optie is. Door alledaagse producten te verrijken met eiwit, hoeven de deelnemers aan het onderzoek niet extra veel te eten om meer eiwitten binnen te krijgen. Uit eerder onderzoek van Universiteit Wageningen bleek dat mensen die de betreffende verrijkte producten frequent gebruiken dagelijks anderhalf keer meer aan eiwitten binnenkrijgen, zónder meer te hoeven eten.

Nieuws voor diëtisten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.