Categorieën
Info

Zout

Zout

Zout. DE smaakversterker in vele gerechten die we maken. Een leven zonder zout kunnen wij ons niet meer voorstellen. Het wordt overal voor gebruikt: salades, maaltijden, soepen en sauzen. Bestaat er überhaupt nog gerecht waar we geen zout voor gebruiken?

Uit het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat Nederlanders steeds meer zout binnen krijgen. Het maximum is nu 6 gram per dag. Nederlanders nemen gemiddeld 9 gram zout per dag.

Wat zijn de gevolgen van een te hoge zoutinname?
Te veel zout verhoogt de bloeddruk en het risico op nierziekten, hart- en vaatziekten, maagkanker en botontkalking.

Mensen krijgen vooral te veel zout binnen doordat ze bewerkt voedsel eten, zoals kant-en-klare maaltijden, soepen, sauzen, snacks, vleeswaren, brood en kaas. Ongeveer 80% van het zout dat we eten komt uit bewerkt voedsel. Een beperkt deel voegen we zelf toe aan de maaltijd. Fabrikanten hebben afgesproken het zoutgehalte in de producten te verlagen. Bij sommige producten is dit gelukt, maar de onderzoekers van het RIVM geven aan dat de productverbetering zich nog niet heeft vertaal naar een aantoonbare lagere zoutinname.

Wil je minder zout eten? Kies van voor onbewerkte producten. Maak de producten die je wil eten zelf klaar, in plaats van dat je ze in de supermarkt koopt. Breng je eten op smaak met peper, knoflook en verse of gedroogde kruiden. Verder kun je de zoutinname beperken door slimme keuzes te maken in de winkel: vergelijk de etiketten van twee vergelijkbare producten en kies het product met het minste zout. Filmpje

Wil je weten hoeveel zout jij binnenkrijgt? Vul dan de Eetmeter van het voedingscentrum in. Zo kan je zien of jij voldoet aan de aanbeveling.

Bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.