Categorieën
Nieuws

Mediterraan dieet met olijfolie laat HDL-cholesterol beter werken

Mediterraan dieet met olijfolie laat HDL-cholesterol beter werken

Door: Angela

Mediterraan dieet met olijfolie laat HDL-cholesterol beter werken

Bij HDL-cholesterol is niet alleen de hoeveelheid belangrijk, maar ook het functioneren: hoe goed het bijvoorbeeld cholesterol afvoert uit de bloedvaten. Deze werking van HDL-cholesterol verbetert door een mediterraan dieet dat rijk is aan olijfolie. Dat blijkt uit een gerandomiseerde, gecontroleerde studie (RCT) onder bijna 300 mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Circulation.

PREDIMED-studie

Het gunstige effect is gevonden in de Spaanse PREDIMED-studie (PREvención con DIeta MEDiterránea). De deelnemers volgden gedurende 1 jaar een van de 3 diëten:

  • Een traditioneel mediterraan dieet, verrijkt met 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • Een traditioneel mediterraan dieet, verrijkt met een handje noten
  • Een gezond controledieet met weinig rood vlees, bewerkte voedingsmiddelen, volvette zuivel en zoetigheid


Kleine verschillen

Het controledieet ging gepaard met verlaagde gehaltes aan totaal- en LDL-cholesterol. Geen van de 3 diëten verhoogde significant het HDL-cholesterolgehalte. Beide mediterrane diëten, maar vooral degene met extra olijfolie verbeterden wel de functies van HDL. Denk aan het verwijderen van overmatig cholesterol uit de bloedvaten, het openhouden van bloedvaten en de werking als antioxidant. Volgens de onderzoekers zijn de gevonden verschillen tussen de 3 diëten wel relatief klein, omdat beide mediterrane diëten erg op elkaar lijken en omdat het controledieet ook gezond is.

Mediterrane dieet

Het mediterrane dieet bevat fruit, groente, olijfolie, brood en andere graanproducten, aardappelen, peulvruchten, noten, zaden en met mate alcohol. Wat dierlijke producten betreft bevat het meer vis, kip en zuivel dan rood vlees.

Bron: Nieuws voor diëtisten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.